2010.01.07. 15:44 Pydon

They call him Machete

Mykee cimborám és a blog vezetősége által lehetőséget kaptam én is, hogy minden filmes kategóriába vágó, érdekes vagy talán kevésbé érdekes gondolataimat e blogon belül megoszthassam a kedves publikummal. Üdvözlök én is tehát mindenkit itt, és hogy kellő löketet adjak a blog beindításához, egy olyan témát (illetve személyt) választottam kezdésnek, akiről méltatlan módon igen keveset olvashatunk és akinek munkássága az én értékes megbecsülésemen kívül mindenképpen érdemes egy velősebb bejegyzésre is. Első postom témájául szolgáló személy tehát:

 Danny Trejo

Hősünk Dan Trejo Jr. néven látta meg a napvilágot 1944 május 16.-án (ezen a napon indult egyébként a Höss akció, és pont ekkor született Nagy Antal labdarúgónk is, de ez csak az érdekesség kedvéért). Bár Los Angelesben született, már ránézésre is a mexikói alsóosztály archetípusának tűnik, amire életmódjával sem cáfolt rá. Igazi utcagyerek volt, aki már nagyon fiatalon összetűzésbe keveredett a törvénnyel: Fegyveres rablásért és kábítószerrel való visszaélésért (bár nem vagyok biztos benne hogy ez a helyes megfogalmazása:) már tinédzserként is többször rács mögé dugták, életének közel 11 évét töltötte különböző fegyházakban vagy rehabokon. A kaliforniai állami börtönben  egyébként boxolással ütötte el az idejét, nem is eredménytelenül: könnyű és nehéz súlycsoportban is bajnoki címet szerzett. Szóval az öreg Danny fiú már fiatalon se parlamenti képviselőnek készült, és talán még mindig a külvárosi negyedek kietlen magányában osztogatná a hernyót, ha nem alakult volna máshogy. De szerencsére máshogy alakult.

-He knows the score..

Az első, nagy sikert jelentő esemény az életében, hogy végigcsinált egy 12 lépéses rehabilitációs programot (nem tudom, hogy ennek van e valamilyen  magyar megfelelője), melynek köszönhetően lejött a drogokról, és unokaöcsse, Robert Rodriguez segítségével nekiállhatott valami tisztességes munkát keresni magának.

Filmes karrierjét is főként Rodrigueznek, valamint egy Edward Bunker nevű forgatókönyvírónak köszönhette, aki már első alkalommal lehetőségeket látott morcona mexikói barátunkban, és munkát ajánlott neki: Az 1985ös Runaway Train című film egy boxjelenetéhez kellett hozzáedzenie Eric Robertset $350-os napidíj fejében. Danny elégedett volt a fizetésével, Bunkerék pedig elégedettek voltak Dannyvel, rögtön be is rakták főgonosznak. A kemény fiatalkor, a kólázás és a börtönévek midenesetre azért az arcára égtek, nagyrészt inkább a sittes vonásai és izmos testalkata alapján kapta szerepeit. Állítása szerint azért is szeret rosszfiúkat játszani, hogy figuráival elrettentse a fiatalokat a bűnözéstől, és megtanítsa minden tévé előtt ülő tátott szemű kis lurkónak, hogy aki drogokkal kereskedik, bérgyilkoskodik, és mindenfajta rosszfiús dolgot csinál azt  lelövik, vagy börtönbe kerül.

- He gets the women...

Az utcai szamurájból tanulságos mesehőssé szelídült Danny feleségül vette Debbie Shrevet, és három gyereke is született: Danny Boy (milyen név már ez?:D), Gilbert és Danielle. Kutyából persze nem lett szalonna, ezután is többször elkapták kisebb-nagyobb törvénysértésért, és a kábszeres gondok sem múltak el teljesen. Mindenesetre pozitív szereplője lett a közéletnek, a mai napig gyakran látogat rosszabb hírű iskolákat, ahol elmeséli az életét, hogy a fiatalok az ő hibáiból tanulhassanak. Dehát ugye mindenki csak a saját hibájából tanul, aki meg máséból is tud arra nem kell vigyázni, a gesztus mindenesetre kedves, és ártani semmiképp sem árt.

- And he kills the badguys!

Danny, ha épp nem börtönben ült, forgatott. Az évek során pedig valami elképesztő mennyiségű, közel 120 filmben kapott szerepet (bár az igazsághoz hozzátartozik hogy a legtöbben inkább csak statiszta volt, és igen rövid idő alatt szitává lőtték), együtt játszott Johnny Deppel, Charles Bronsonnal, Nicolas Cage-dzsel, Al Pacinoval, George Clooneyval, Antonio Banderassal, és még sorolhatnám.  Szaporaságából máig nem vesztett, csak idén 10 filmben fog valamilyen módon előfordulni. Legkomolyabb szerepeit mindenesetre Rodriguez adta, így leginkább a Desperadoból és a Spy Kidsből emlékezhetünk rá, de az idei év is igen tartalmasnak ígérkezik számára: fontos szerepet kap az új Predátorban, valamint a várva várt Machete is kijön végre idén áprilisban .  Karrierje tehát még így 66 évesen is emlekedik, a zs-kategóriás filmek egyik legmeghatározóbb szereplőjévé válva.

Kíváncsian várjuk a folytatást!

Legfőképp a Machetét.

 

5 komment

Címkék: színész


A bejegyzés trackback címe:

https://filmperkocka.blog.hu/api/trackback/id/tr541654297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Faust. · http://filmperkocka.blog.hu 2010.01.07. 16:53:44

Fasza kis első írás!:)

Én Trejo-t mindig egy igazi b kategóriás tucatarcnak tartottam, és valljuk be az is. De ennek ellenére érdekes színfolt a filmművészet palettáján! A Machetét már várom én is, a Predatorst annál kevésbé.

És azért pályakezdőként nem rossz a 350 dolcsis napidíj! :D

Még ilyeneket.

Creativ3Form 2010.01.07. 17:01:46

Predators miért nem várod? Nimród papa érti a dolgát, remek kis film lesz sztem.

MukiAti 2010.01.07. 17:10:19

@Creativ3Form: Dehogy érti. Van az a mondás, hogy jobb nagy halnak lenni a kis vízben, mint kis halnak a nagyban. Ezt Nimród szerintem nem halotta. Elképesztően középszerű noname 0.

MukiAti 2010.01.07. 22:01:45

@Faust.: Mert most szerkesztői beszéd van. :)
süti beállítások módosítása